Underground Experience van Amsterdam tot Chengdu…

In een groot aantal steden zijn er meer leegstaande ruimten onder de grond dan je op het eerste oog kunt zien! Wat te denken van nog ongebruikte ondergrondse parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen en archiefruimten van leegstaande kantoorpanden in grote steden? Daar kun je iets moois van maken! Hieronder twee voorbeelden van ‘upcycling’ van locaties en vrij toegankelijk voor publiek.

Een goed voorbeeld is de kelder van Magna Plaza in het voormalige hoofdpostkantoor van Amsterdam, direct achter het Paleis. Met de hulp van creatief bureau KesselsKramer heeft Sissy Boy een geheel nieuwe winkelruimte op deze locatie ingericht. Een echte belevenis om daar rond te lopen en mooie items voor jezelf en je interieur te ontdekken.

Iets verder weg, in de Chinese miljoenenstad Chengdu, in de buurt van de tempel van Daci, kreeg de bekende architect Chu Chih-Kang de opdracht om een ondergrondse boekenwinkel onder handen te nemen. Het eindresultaat is overweldigend. De roltrap, die je vanaf straatniveau ziet, is een regelrechte blikvanger. De bestaande materialen van beton en ijzer zijn behouden en worden versterkt door de toevoeging van koperen materialen en sculpturen. Zo is er een sculptuur in de vorm van een meteoriet gebouwd en dit lijkt op een poort die toegang geeft tot een ‘heilige en onbekende wereld’.

De ruimte huisvest onder andere een boekenwinkel van Fang Suo. Deze ondergrondse winkel  heeft een oppervlakte van circa vierduizend vierkante meter en herbergt behalve boeken ook de nodige kunst. Daarnaast is er een café en een kledingafdeling te vinden. Dit om ook andere bezoekers naar deze ondergrondse ruimte te lokken en om te kunnen overleven. Mocht je een keer in deze stad vertoeven, neem dan een kijkje in deze overweldigende en inspirerende ruimte.

Copyright fotografie: ArchDaily

3 gedachten over “Underground Experience van Amsterdam tot Chengdu…

    • Dankjewel Kim! Met een vriendin ben ik afgedaald naar de kelder, waar #SissyBoy een schitterende ruimte heeft laten inrichten door @KesselsKramer. KK is een van mijn meest favorite creatieve bureaus! Chengdu in @China staat ook hoog op mijn lijstje, dus wie weet lopen we elkaar daar tegen het lijf!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s