Porto: architectuur én port!

Staat deze Portugese stad nog steeds op je Bucket List? Plaats ‘m dan meteen met stip op 1 en boek nog deze zomer een stedentrip! Niet alleen vanwege het klimaat, cultuur, sfeer én de vele porthuizen die Porto bezit, de architectuur is zeker net zo boeiend.

In deze stad heb je qua vervoer alle mogelijkheden; auto, metro, stads- of toeristenbus, tram, boot, taxi, tuk-tuk, helikopter, lift, kabelbaan, fiets of … lopend. Wij kozen ervoor om zoveel mogelijk in twee dagen te zien en bovengronds te blijven. Twee routes van de opvallende hop-on-hop-off bussen (keuze uit gele, blauwe en rode busdiensten!) gaven ons een goede indruk van deze veelzijdige stad. Met het gekozen Yellow Bus arrangement maakten we ook een boottocht over de Douro en namen we actief deel aan een rondleiding, inclusief proeverij in één van de vele porthuizen. Over port vertel ik een andere keer, smaakte ook naar meer 😉

Hieronder heb ik twee bijzondere projecten uitgelicht van de veelzijdige architectuur die deze stad rijk is: Casa da Música en The Sea Anemone!

Casa da Música is een ontwerp van Rem Koolhaas, de veelgeprezen architect van OMA, Rotterdam. In 1999 kreeg hij de opdracht van de gemeente Porto voor het ontwerp van een muziekgebouw. Casa da Música is gebouwd op de plek waar eerder een tramremise heeft gestaan. Nu is het één van de belangrijkste verkeersknooppunten van de stad, Praça Mouzinho de Albuquerque, oftewel de Rotunda de Boavista. Een druk punt, waarbij dit markante gebouw al een baken tussen het krioelende verkeer staat.

De bouw liep echter een enorme vertraging op en had eigenlijk al in 2001 opgeleverd moeten worden. In dat jaar was Porto de culturele hoofdstad van Europa. De bouw nam meer dan vier jaar in beslag. Dit werd veroorzaakt door de ongebruikelijke vorm van het gebouw, waardoor de bij het project betrokken ingenieurs oplossingen moesten zien te vinden voor onvoorziene problemen. De bouw heeft uiteindelijk meer dan € 100 miljoen euro gekost. In april 2005 werd het gebouw opgeleverd en geopend. De reacties uit de gehele wereld waren unaniem in hun oordeel: iedereen was aangenaam verrast door het overweldigende eindresultaat!

Het gebouw biedt plaats aan ruim 1.200 mensen en heeft een grote zaal, het auditorium, kleinere zalen en een restaurant. Drie orkesten maken gebruik van Casa da Música: Orquestro Nacional do Porto, Orquesta Barocca en Remix Ensemble.

De zeeanemoon / She Changes

In hetzelfde jaar van de oplevering van hierboven genoemd gebouw liet de Amerikaanse kunstenaar Janet Echelman haar kunstwerk ‘She Changes’, in de volksmond beter bekend als ‘de zeeanemoon’ het licht zien. Het kunstwerk is ook in opdracht van de gemeente Porto vervaardigd en heeft de immens grote afmetingen van 50 x 50 x 150 meter en zweeft aan een stalen constructie boven een rotonde in de wijk Matosinhos, op steenworp afstand van de zee. Een plek waar de wind vrij spel heeft en door het kunstwerk heen walst. Het lijkt fragiel, maar is zo ingenieus ontworpen en gebouwd, dat het je blijft fascineren.

Dichterbij huis en voor wie het zich kan herinneren, tijdens het eerste AmsterdamLightFestival 2012/2013, heeft Janet Echelman haar werk in Nederland getoond met een kleurrijk, zwevend lichtsculptuur ter hoogte van het stadhuis/muziektheater en dit boven de Amstel geëxposeerd. Met de boot kon je onder het kunstwerk door varen en dat deden wij uiteraard ook. Zie ook de onderstaande foto’s.

Copyright fotografie: Karin van den Heuvel

3 gedachten over “Porto: architectuur én port!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s