Tapijttegels hergebruiken, kan dat?

Hergebruik en duurzaamheid is hot! Met een creatieve vakfanaat bracht ik recent een bezoek met rondleiding aan tapijttegelfabrikant Interface in het Gelderse Scherpenzeel.  In 2012 werd deze onderneming bekroond met de Award ‘Grote Duurzame Onderneming van Nederland.’

Hoe het begon:

In 1958 werd de bekende Heuga tapijttegel op de markt gebracht. Bedenker Petrus Johannes van Heugten startte met het produceren van vilten zadeldekjes, handwarmers, knielkussens, traplopers om uit te komen op een vilttapijt van geverfd jute weefsel met een vilten onderlaag. Van Heugten brak toen echt door omdat hij de boven- en onderlaag van het vilttapijt verwisselde. De viltzijde kwam aan de bovenzijde te liggen en door deze ‘move’ uit te halen, werd dit een groot verkoopsucces. Van Heugten kon zijn ontdekking letterlijk naar afnemers in geheel Nederland uitrollen. Op het moment dat de vraag veranderde naar flexibele vloerbedekking werd er snel op ingespeeld en de rollen werden gesneden naar tapijttegels.

Duurzame toekomst:

Van Heugten is inmiddels onderdeel geworden van Interface, ’s werelds grootste commerciële tapijttegel fabrikant en één van de belangrijkste spelers op het gebied van duurzaamheid. De vraag naar duurzame materialen blijft stijgen en Interface speelt hier al jaren op in. Door een groeiende vraag naar afwijkende formaten is in een compleet nieuwe machine geïnvesteerd, waar flexibele vloerdelen op het formaat 25 x 100 cm worden vervaardigd.

Hergebruik van materialen wordt steeds vaker ingezet. Recyclebaar zijn bijvoorbeeld vissersnetten en oude afgedankte tapijttegels. De hiervoor ontwikkelde Nets2Carpet machines zorgen ervoor dat afgedankte vissersnetten kunnen worden hergebruikt en een tweede leven krijgen als tapijttegels. In verband met de concurrentie mochten we deze machines niet fotograferen. Maar ons werd gemeld dat dit duurzame concept voor alle betrokken partijen zeer succesvol is!

Daarnaast wordt nu al rekening gehouden met op termijn een tekort aan grondstoffen, waardoor Interface zoveel mogelijk energiereductie genereert door het gebruik van bio-energie. Dit betekent een vermindering van gebruik in fossiele brandstoffen en nog meer investeringen in duurzaamheid zoals machines, maar ook verlichting, energieverbruik etc. Interface streeft ernaar om in 2020 volledig duurzaam te zijn.

Een mooi voorbeeld van een onderneming waar duurzaam ondernemen met succes wordt toegepast! Wie volgt?

Copyright fotografie: Karin van den Heuvel

Een gedachte over “Tapijttegels hergebruiken, kan dat?

  1. Hallo Karin wat fantastisch dat er zoveel kan worden hergebruikt daar sta je helemaal niet bij stil vooral de visnetten tot tapijten vond ik er geweldig uitzien heel knap allemaal.
    Groetjes Sonja

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s