Hollandse zomer? Let’s go Caribbean!

 

Vandaag is het officieel zomer! Helaas is daar weinig van te merken! Hopelijk geeft onderstaand reisverslag je een goed zomergevoel… Enjoy!

Tijdens een bezoek aan de ‘natte’ HISWA lopen we een zeilvriend tegen het gebruinde lijf. Hij verhaalt enthousiast over zijn vele zeilreizen in het Caribisch gebied. We reageren zo enthousiast, dat hij ons vraagt om drie weken met hem mee te zeilen. Tja, wat doe je dan? Natuurlijk weiger je zo’n aanbod van de goede vriend niet, al was het alleen al uit beleefdheid ūüėČ

Halverwege januari zetten wij voet op Martinique. Voor de zeilfanaten onder ons, wij zijn aan boord van een 50 foot carbon zeiljacht, ontworpen door Koos de Ridder. Je kunt het slechter treffen…

We zeilen vanuit Martinique noordwaarts naar Dominica, een groen, vulkanisch eiland. Hier maken we kennis met de locale bevolking, die langszij komen varen op surfplanken en in kleine roeibootjes. Zij bieden als ‘varende winkel’ vers fruit, brood, kreeft en locale diensten aan. Ook ‘local friend’ Albert neemt ons mee in zijn roeibootje naar de Indian River, een ongerept, tropisch regenwoud. Hier is een gedeelte van de film Pirates of the Caribbean opgenomen. Niet zo verwonderlijk als je beseft dat dit gebied nu nog onbekend is bij toeristen, maar dat zal niet lang meer duren, beseffen niet alleen wij, maar ook de locals.

We varen verder naar het Noorden, langs het eiland Marie-Galante, waar Napoleon zijn bruid Josephine vond, via Ile de Saints¬†terug naar Dominica.¬†Daar worden we al vanaf grote afstand gesignaleerd door Ben, ook een ‘local friend’. Ben leidt ons door Soufriere. Een pittoresk stadje waar ze noch links, noch rechts de weg gebruiken. Waarschijnlijk nog steeds in verwarring door de vele wisselingen van overheersing door Frankrijk en Engeland. Goed opletten hier, het verkeer is chaotisch. Na dit stadsbezoek zijn we ongeschonden aan boord gestapt en weer in rustiger vaarwater terechtgekomen!

Onze meest zuidelijke bestemming is Grenada, oftewel het kruideneiland. Hier groeit onder andere kaneel, nootmuskaat, cacao, kruidnagelen en bananen, daarnaast wordt er ook rum geproduceerd. ’s Avonds eten we bij Patrick’s, een ‘local friend’ die jarenlang in de horeca van Amsterdam een graag geziene gast was, maar weer is teruggekeerd en nu voor zijn oude moeder zorgt. Om in zijn levensonderhoud te voorzien, kookt Patrick de sterren van de hemel en bestiert een ‘huiskamerrestaurant’ dat altijd is volgeboekt. Met 13 zitplaatsen gaat dat als bijna vanzelf. Hij serveert minstens 17 locale gerechten, die met veel liefde door hem worden opgediend.

Terug in de jachthaven horen we dat in Nederland een weeralarm is afgegeven. Het schijnt er hevig te stormen… We kijken nog een keer om naar het exotische landschap en varen de baai uit, op weg naar regenachtig Nederland.

Hoogtepunten Grenadines voor je Bucketlist

Jazz in the Caribbean?¬†Dan is Basil’s Bar op Mustique¬†een niet te missen locatie. Tijdens de opening van het Blues festival hangt een varken aan het spit te garen en de ingevlogen muzikanten spelen de sterren van de hemel, letterlijk!! De opzwepende muziek zorgt ervoor dat de gasten, een mix van locals en de happy few (o.a. Mick Jagger, Tommy Hilfiger en Prinses Margareth) als √©√©n bonte menigte uit hun dak gaan. Basil is niet alleen¬†levensgenieter, hij is ook sociaal bewogen en zet zich ook in voor het goede doel.

Dominica puur natuur. Ga mee met één van de vele locale roeiers in hun gammele bootjes en ervaar de Indian River vanaf het water. Hier ontdek je een geweldig mooie, ongerepte natuur, zelden hebben we een nog zo puur en onontgonnen gebied bezocht. Het is wel ontdekt voor de opnamen van Pirates of the Caribbean, maar nog niet door het massatoerisme!

In the middle of nowhere op het eiland PSV = Petit Saint Vincente. Hier staat een restaurant, op enige afstand van voor veel geld te huren vakantieparadijsjes. De communicatie verloopt via rode/gele vlaggen. Hiermee geven de gasten de wensen aan, die door het bedienend personeel wordt vervuld.

Verblijf je op Grenada? Dan is een bezoek aan een nootmuskaat fabriek een must. Volg de rondleiding om een goed beeld te krijgen van de oogst tot en met de verscheping. De harde werkende vrouwelijke medewerkers, willen graag op de foto, in ruil voor een kleine attentie. Tijdens de lunchpauze verkopen deze dames zelfgemaakte nootmuskaat kettingen. Een heerlijk en langdurig geurend souvenir!

Culinair feestje bij¬†Patrick’s Huiskamerrestaurant op Grenada. Altijd goed voor een avondje Caribische lekkernijen en gezelligheid. Een bijzondere ervaring rijker!

Copyright fotografie: Karin van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s