QR-cities: schilderijen van Erik Timmermans

Gastblogger van de maand oktober is Erik Timmermans:

‘Technologie beïnvloedt ons leven, werken, leren en communiceren. De informatiesamenleving biedt vrijwel onbeperkte informatie. Dagelijks krijgen wij ruim 100.000 woorden, (Leo Tolstoj’s Oorlog en Vrede bevat nog niet de helft van dit aantal), 377 reclameboodschappen of 35 gigabyte aan informatie te verwerken. Kwantiteit zorgt voor onverschilligheid. Tegenover elke gebeurtenis staan 100 andere. T. S. Eliot (1888-1965) schreef:

Where is the Life we have lost in living?

Where is the wisdom we have lost in knowledge?

Where is the knowledge we have lost in information?

 

Hoe passen wij ons aan, aan de digitale werkelijkheid? De QR-code als metafoor voor een wereld waarin bereikbaarheid en prikkels ons 24/7 ver- en afleiden. De informatiesamenleving roept meer vragen op. Wat gebeurt er met onze data? Zijn zij beschermd? En heeft een verbod op inmenging in een privéleven, gezinsleven, huis en briefwisseling überhaupt nut als de persoon in kwestie zelf, in vol bewustzijn, zijn leven deelt met ‘iedereen’ via social media?

Met mijn QR-cities schilderijen wil ik de kijker confronteren met zulke vraagstukken. Ik gebruik de (QR-)blokjescode als plattegrond voor een dystopie: een kille stad waarin mensen elkaar niet spreken en zien en zij hun contacten en vriendschappen onderhouden via media als Facebook. In de schilderijen verwerk ik tekstfragmenten uit wetten en social media. In mijn meest recente QR-cities verschijnen auto’s uit vervlogen tijden. De auto als verbeelding van herinneringen en/of melancholie. Of als vlucht met zelfspot? Onschuldige, primitieve landschap portretten met vooral Franse bolides zijn het gevolg. Zij zijn geschilderd op golfkarton. Door de bovenste laag daarvan weg te snijden ontstaat extra dieptewerking. Genoemd werk is te vinden op http://www.eriktimmermans.com onder Conceptueel. In de agenda van eriktimmermans.com staan exposities vermeld. Gedurende de maand januari 2016 zijn de QR-cities te zien in café Eijlders te Amsterdam.’

Erik Timmermans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s