KIAMIA: Gastblogger van de maand!

Gastblogger van de maand februari is Saskia Maeijer van KIAMIA:

Saskia Maeijer: ‘Laatst werd ik gebeld en toen vroeg iemand of ik geïnteresseerd was in een waterbed. Terwijl ik me een voorstelling probeerde te maken van een waterbed, vervolgde ze ‘ik moest meteen aan jou denken, want jij maakt van niets ‘iets’..… ja tóch?’ Dat vond ik eigenlijk wel een grappige en passende omschrijving van mijn werk. Inderdaad, als een fietsband of waterbed niet meer functioneel is, dan is wat er over blijft niet veel meer dan afval. Maar vanuit een ander oogpunt, is dat afval juist aantrekkelijk. Door hergebruik en nieuwe toepassingen kan het opnieuw worden vormgegeven. Op die manier is afval voor mij een bron van inspiratie. En, als je een beetje om je heen kijkt, ook voor veel andere mensen. Wat dat betreft heb ik het tij mee.

Winkels puilen uit met goedkope rotzooi, overal vind je veel van hetzelfde, terwijl mensen zich juist willen onderscheiden. Grondstoffen worden schaarser, maar gelukkig is er een steeds grotere groep mensen die daar iets aan wil doen. Hergebruik van materiaal op deze schaal is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar wel een die kan bijdragen tot een bewustere houding t.a.v. de wegwerpmentaliteit in onze consumptiemaatschappij. Dat is voor mij ook winst.

Hoewel ik van jongs af aan altijd al van alles maakte, vooral kleding, is de eenjarige opleiding ‘Ontwerpen en Vormgeven’ aan de SKA in 2005 heel belangrijk geweest voor mijn huidige werk. Alle cursussen en opleidingen die ik voordien had gevolgd vielen in dat jaar samen en gaven me het zelfvertrouwen m’n eigen weg te gaan. In 2009 verkocht ik m’n eerste ‘fietsbandtas’. Sindsdien is de KIAMIA collectie alsmaar breder geworden. Intussen verwerk ik ook waterbed, brandslang, voddendoek, boek- en tijdschrift omslagen en 45-toerenplaat hoesjes.

Ik ontwerp en produceer alles zelf en verkoop voornamelijk op markten en via concept-stores. In Amsterdam iedere derde zondag van de maand op Museum Designers Market en regelmatig op de Sunday Market. Mijn werk is ook te vinden in Pop-Up winkels van Kortmaarprachtig op wisselende locaties in het land. Meer info? Check mijn website en/of mijn facebook pagina.’

Voor persoonlijke opdrachten mail naar info@kiamia.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s